aktualizováno: 23.12.2022 11:06:02 

R I O S   R O S A L I A

2014

Neděle 9. listopadu 2014

Po dlouhé době jsem se s holkama dostala zase na naháňku ve Švermově. Byla to menší naháňka, jen dvě leče. Amy i Bety byly šikovné, na konci každé leče si mě našli. Amy se držela víc u mě, Bety se v každé leči ukázala tak jednou. Bohužel ačkoli byla polovina lesa zrytá od černé, my jsme neviděli ani štětinu. Nepadl jediný výstřel a tak naháňka se nakonec hodnitila jako velmi povedená procházka.

Na naháňce byl i Xaro, který pracoval moc pěkně a ve svých devíti letech je stále velmi čirepný, i přes to že v sobotu 8. listopadu byl na honu.

Amy se zde také potkala se svojí maminou Rio Sárou.

 

 

 

Středa 29.října 2014

Dnes jsem prohlížela stránky poradce chovu pro hladkosrsté standardy a zjistila jsem, že náš odchovánek Campari Lady Rios Rosalia je přibližně od 14. října 2014 oficiálně CHOVNOU FENOU!

Moc gratuluji majiteli a vůdci panu Radimu Večeřákovi a doufám, že budou v započatých úspěších pokračovat. Jejich největší společné úspěchy jsou zatím - 2x čekatelství šampióna práce, 2x BOB, Klubový vítěz, BOJ, CAC, CAJC.  :o)

 

Sobota 25.října 2014

Náš Kerroušek (Kerry King Bohemia Jewellery - anglický šprngršpaněl) dnes úspěšně složil podzimní zkoušky v I.ceně. Bohužel páníček nedocvičil odevzdání aportu a tak dohledávka a přinášení pernaté zvěře byla za 3, vlečka se srstnatou zvěří za 2 a přinášení kachny z hluboké vody za 3, jinak ostatní za 4. Celkem získal 195 bodů. Nakonec se Kerrymu povedlo umístit na 2. místě. Navíc se tak Kerry stal lovecky upotřebitelným psem.

 

Neděle 5.října 2014

Dnes jsem se jako doprovod zúčastnila zkoušek vloh pořádaných OMS Kladno. "Fandila" jsem, spolu s malým Jarouškem, našemu Kerrymu (Kerry King Bohemia Jewellery - anglický špringršpaněl), kterého vedl můj přítel. Zkoušky se konaly v Unhošti. Celkem bylo přihlášeno 12 ohařů (maďarský ohař, německý ohař, anglický červenobílý setr) a 8 zástupců malých plemen ( anglický špringršpaněl, anglický kokršpaněl, trpasličí dlouhosrstý jezevčík, jagteriér, německý křepelák).

Ohaři dokončili všichni, z toho 10 v I.ceně, 2 ve II.ceně. Z malých plemen dokončilo 6 psů, z toho 2 v I.ceně a 4 ve II.ceně.

Náš Kerroušek se pochlapil a v samých čtyřkách v I.ceně vyhrál skupinu malých plemen.

Zkoušky byly výborně připraveny. Jen naše skupina měla trochu smůlu na zvěř. Na prvním poli se hlasitost a stopu živé zvěře podařilo prokázat jen našemu Kerrymu a trpaslicímu dlouhosrstému jezevčíkovi. Poté se přejelo na pole, které sousedilo s polem, kde byla skupina ohařů, neboť obě skupiny ohařů měli zvěře dost a narozdíl od nás už měli disciplíny splněné. Tam už to bylo ze zvěří mnohem lepší. Přesto jeden z vůdců odstoupil. Další kámen úrazu bylo vodění, kde se "lámal chleba". Poslední disciplínou pro slídiče byla ochota a chuť do vody. Tam odstoupil další vůdce.

Naše skupina tak zkoušku ukončila až ve tři hodiny. Naštěstí už byly zpracovány výsledky a diplomy ohařů, takže administrativa malých plemen byla už jen na chvíli.

 

Víkend 4.- 5.října 2014

Naše ochovankyně Campari Lady Rios Rosalia se zúčastnila se svým páníčkem, panem Večeřákem, Karvinského poháru v dosledech. Jedná se o zkoušky barvářské honičů a barvářské. V sobotu se konaly barvářské zkoušky honičů. Lady si vedla velmi dobře, bohužel CACT ji unikl kvůli tomu, že ještě není uchovněná. V neděli na barvářských zkouškách však zabodovala, zkoušky vyhrála a odnesla si CACT.

Celkově se z obou dnů umístila na krásném 2. místě! Moc páníčkovi gratuluji a jsem moc ráda, že s fenkou takto úžasně reprezentují.

Lady má ve 20-ti měsících na kontě 2x CACT. Pokud se jí v příštím roce podaří získat ještě jeden CACT, stane se tak Šampiónem práce - lovecký výkon.

 

Víkend 13.-14.září 2014

Tento víkend jsem se s Bety zúčastnila Memoriálu Josefa Brzáka. Soutěž je dvoudenní. První den se absolvují barvářské zkoušky honičů a druhý den barvářské zkoušky. Memoriál se hodnotil podle zkušebního řádu z roku 2008. Doufala jsem, že se nám zadaří a já s Bety získám poslední CACT (čekatelství šampióna práce). Celkem se účastnilo 12 psů a jedenáct vůdců.

V pátek v podvečer vyrazil náš "cirkus na kolečkách" do Benátek nad Jizerou. Čtyři psi, devíti měsíčíní Jaroušek, jeho tatínek a já :) Počasí mě dost děsilo. Celý den pršelo. A to Bety zrovna nemiluje. Přesněji řečeno - v dešti moc nefunguje.

Sobota se však počasím moc povedla. Zahájení probíhalo na lovecké chatě MS Kochánky. Při losování jsem vytáhla los číslo 10. Byla jsem tak ve druhé skupině, která začínala drobnými disciplínami - vodění, odložení, poslušnost. Měla jsem z toho trochu obavy, ale Bety mě velmi mile překvapila a poslušností disciplíny zvládla úžasně - samé čtyřky. Na stopu jsem se dostali až ve tři hodiny.

Bylo velmi příjemně. Hub a houbařů plný les - stopy náramně pošlapané. Měly jsme štěstí, šly jsme na ni hned jako druzhí. První skupina nedopadla příliš valně, žádná čtyřka, dvě trojky, a pak dvojky a jedničky. V naší skupině šel jako první drsnosrstý standard Arko z Vanyborek, který stopu jako první zvládl za čtyři. Bety pracovala slušně. Bohužel jednou sešla. Disciplínu tak dokončila s trojkou. Chování u kusu zvládla za čtyři. Z celého dne jsem měla moc příjemný pocit a byla jsem spokojená. Sice mě mrzelo, že s trojkou ze stopy Bety přišla o šanci na CACT, ale ještě nás čekala neděle a barvářské zkoušky. Malý Jaroušek byl moc hodný a spokojeně si užíval krásný den v lese.

Večerní posezení v restauraci bylo velmi milé a příjemné. Holky si "vyžebrali" i něco lepšího na zub :)

Nedělní počasí bylo horší. V noci vydatně sprchlo. Bylo zataženo a občas lehce mžilo. Naštěstí zůstalo jen u toho mžení. Naše skupina šla tentokrát jako pravní na barvu. A nezačali jsme nejlíp. První fenka hladkosrstého standarda se nedostala dál než padesát metrů od nástřelu. Stále se točila v kruzích. Nepodařilo se jí dosledovat. Další známky naší skupiny byly: 0, 2, 4, 4. Já jsem šla s Bety jako poslední. Následování se Bety po lehce rozpačitém začátku nakonec moc povedlo. Bohužel barva už byla horší. První třetinu šla krásně, pevně zalehnutá do barvářského obojku a s napnutým řemen. Pak jsme poprvé šešly. To se mi ji povedlo ještě celkem slušně nasadit. Ale po pár desítkách metrů opět znovu sešla. To už jsem na ní viděla velkou nesoustředěnost, roztěkanost. Jako by najednou vynula. Začala pobýhat v kruzích se zvednutým nosem. Naštěstí byla občas vidět barva a tak se mi ji podařilo ještě asi dvakrát nasadit, aniž by rozhodčí museli zasahovat. Stalo se mi poprvé, že ji kus na konci barvy ani moc nezajímal. Víc ji zajímaly pánové, kteří kus přenášeli z jedné barvy na druhou. Nakonec si přeci jen dala říct a trochu s kusem srnčí zacloumala. Byla jsem dost přepadlá. Někde jsem posledním výcviku udělala chybu. Rozplinula se tak naděje na ten poslední CACT. Barva byla hodnocená známkou 2 a spadly jsme do II. ceny.

Odpolední poslušností disciplíny Bety splnila na 100%. Vodění, odložení, poslušnost a nahánění za 4. Dokonce měla hlasité nahánění.

Čekání na vyhlášení bylo úmorné. Malý Jaroušek už nechtěl být v kočárku, ale bohužel země byla příliš mokrá, než aby mohl lést. Ale jinak den zvládl moc statečně, stejně jako jeho tatínek, který mi dělal oba dny střelce.

Závěrečné vyhlášení pro mě dopadlo překvapivě. Sice jsme nezískaly vytoužený CACT, ale body jsme měly vysoko. Bety tak získala celkově 2.místo!! První byl Arco z Vanyborek, který měl snad ze všech disciplín za oba dny samé čtyřky.

A tak přemýšlím, jestli mám s Bety ještě něco zkusit. Jestli se nám nepoštěstí na jiné soutěži a ten poslední CACTík přeci jen nezískáme.

Opět se potvrdilo, že tento memoriál není žádná "dávačka". Stopa a barva jsou tu těžké. Zvlášť letošní první polovina byla kamenem úrazu. Terén i návštěvnost místa houbaři dávají psům zabrat. Ale vítěz memoriálu dokázal, že to jde!

Připojuji odkaz na Fotogalerii Markéty Chodilové. (autorka níže uvedeného snímku)

 

Pondělí 8.září 2014

O prvním zářijovém víkendu se na poli pracovním předvedl náš odchovánek, standardní fenka Campari Lady Rios Rosalia. Zúčastnila se Slezského poháru v dosledech. Pohár se zkládá z barvářských zkoušek honičů a barvářských zkoušek. První den Lady zazářila a vybojovala v BZH I. cenu a CACT (čekatelství šampióna práce). Druhý den v neděli se jí bohužel nezdařila šoulačka, kterou absolvovala se známkou 2. Bodově tak sice byla vysoko - 81 bodů, ale ona šoulačka ji dala do II.ceny. Celkově však získala nádherné 3.místo. Jsem na Lady a jejího majitele a vůdce velmi hrdá - vždyť Lady bylo právě 7. září 19 měsíců.

 

Pondělí 18.srpna 2014

Na klubových stránkách jsem zjistila, že fenka z odchovu A - Asta Rios Rosalia je nakrytá. Doufám, že se krytí povedlo a fence se narodí krásná, zdravá a šikovná štěňátka. Asta byla nakryta černopáleným psem Hugem z Hlubocké jámy. Jsem zvědavá, zda bude vrh červený, černopálený nebo smíšený.

Neděle 3.srpna 2014

Další úspěch našeho odchovánka! Fenka po Amy (HLS): Campari Lady Rios Rosalia na Klubové výstavě KCHJ v Jevíčku získala nádherné umístění ve třídě pracovní V1, CAC, BOB, Klubový vítěz.

 

Moc gratulujeme majiteli panu Večeřákovi a děkujeme za výborné předvedení.

 

  

 

Provedena aktualizace Fotogalerie, Odkazy a Další členové

 

PODĚKOVÁNÍ

 

Ráda bych tím to poděkovala všem majitelům "mojich psích dětiček", kteří mi dávají zprávičky o tom, jak se to roztomilé štěňátko mění v psí slečny a psí džentlmeny :o). Velmi si toho vážím a každá taková zpráva mě vždycky mile překvapí a moc moc zahřeje u srdíčka. Teď už, doufám, budu mít více času, abych zprávičky od majitelů uveřejňovala v reálném čase. Jsem moc vděčná, že se moje robátka dostala do dobrých rukou a že jsou s láskou opečovávána. Například oklikou se ke mě dostala zpráva o Brown Sugar, která bydlí s paničkou na Kladně - o tom, jak je takovým miláčkem celé rodiny, že i to očkování s ní absolvuje celá rodina :) Musím říct, že Suger docela dost závidím.

Přeji tak všem, majitelům i odchovánkům, dlouhý spokojený život plný lásky, radosti, pohody a porozumnění. A těším se na další fotky a zprávy - to je přeci jasné! :o)

Fotografie od majitelů vrhu B najdete zde.

Fotografie od majitelů vrhu C najdete zde.

 

Souhrn úspěchů našeho odchovánka - fenky HLS Campari Lady Rios Rosalia

 

foto: Ing. Michala Přibáňová

 

Z "Ladynky" se vyklubala nadmíru šikovná slečna a jak to i vypadá, tak i krásná. Na své první výstavě, která se konala v Ostravě 12. dubna 2014 si se svým pánečkem vyběhala ve třídě mladých V1, CAJC, BOJ, BOB a završila to vše BIG2! Nádherný výsledek. Rovnou byla i zbonitována - 1a/ALR/5-HLS - oko tmavě hnědé, čestě červená barva srsti/mimořádně ušlechtilá hlava, ideální průběh hřbetní linie, vynikající mechanika pohybu/vyrovnaná povaha.

Druhou výstavu, kterou absolvovala byla výstava Intercanis v Brně 21.6.2014, kde si vysloužila V2. Krásný výsledek, který páníček trochu podceňuje :)), s nádherným hodnocením od pana ing. Jana Bušty : 7,70 kg, červená fena středně silné kostry, výborná fenčí hlava, výborná hřbetní linie, korektní hrudník, mírně volné lokty, korektní pánevní končetiny, výborné osrstění, výborná mechanika běhů.

Další úšpěchy této fenky jsou na poli pracovním. Již zvládla zkoušky vloh v I. ceně se 175b., zkoušky nováčků v bezkontaktním norování s krásným výsledkem 84b., čas 14 vteřin, hlasitos 4. Zatím největší úspěch byly lesní zkoušky v I.ceně, 268b. a celé zkoušky vyhrála!!!

Jsem moc ráda, že Ladynka dělá páníčkovi takovou radost a doufám, že budou úspěchy jen narůstat a množit se! Těším se na konec léta a na zprávy o dalších akcích této sehrané dvojce - doufám, že Lady absolvuje barvářské zkoušky a že páníček zkusí i nějaké ty CACTové zkoušky, koukala jsem, že jich na Moravě pár bude :o) A také doufám, že Lady si třeba vyzkouší už svůj první dosled.

Fotografie Ladynky naleznete zde.

Odkaz na Ladynky stránku zde.

 

Neděle 2.března 2014

Amy si absolvovala s největší pravděpodobností svou poslední výstavu. Vypravili jsem se s ní do Jevíčka na Speciální výstavu jezevčíků. Byla přihlášená do třídy šampiónů. Získala ocenění V1. Byla to první velká akce, kterou jsem absolvovala s tříměsíčním Jarouškem. Den se nám povedl :)

Únor 2014

Vypravili jsme se s naším malým pokladem ke kamarádce Kláře Bubeníkové, která nám to naše zlatíčko zvěčnila. Musím se s pár fotografiemi pochlubit :o)