aktualizováno: 23.12.2022 11:06:02 

R I O S   R O S A L I A

2011

12.prosince 2011

Amy je oficiálně chovnou fenou. Minulý týden se mi vrátil průkaz původu s razítkem :)) Koncem příštího roku by tak mohl být uskutečněn druhý vrh mojí chovatelské stanice.

28. - 29. října 2011

Letos poslední zkoušky. Za měsíc a půl zvládnou čtvery zkoušky není zase tak špatné :) Tentokrát jsme se s Blankou Floriánovou a Kadlem vydaly do Rakovníka, kde se v Pavlíkově pořádali zkoušky honičů. Jako doprovod jel s námi Jarda Svoboda :)) Amy mě velmi překvapila, protože zvládla celkové 3.místo a jen 3 trojky, jinak samé 4 :))

16.října 2011

Další zkoušky. Dnes jsme vyrazily na barvářské zkoušky honičů pro teriéry a jezevčíky pořádané OMS Česká Lípa (tedy u nás doma ). Opět pod "vedením" Blanky Floriánové :o). Potkali jsme tu také Blanku Kropáčkovou s Chainy (prostě Čejňule) se kterou přijel i Jarda Svoboda jako střelec. Zkoušky byly moc pěkně připravné. Amy si vedla naprosto bravůrně :)) Celkově skončila čtvrtá a to jen kvůli vodění, které jsme zvolila na řemeni. Celkovým vítězem byl dalmatin :) Druhá byla Čejňule a Blanka s Kadlem na pátém :))

17. - 18. září 2011

A je to tady, tak načala zkoušková smršť. Hybným motorem se stala Blanka Floriánová s drsnosrstou trpasličí fenkou Kadlem (Aloe z Floriánova panství). Tento víkend jsme se zůčastnili Krásenského kahanu pořádaného OMS Sokolov a pod záštitou města Krásno. Jedná se o dvoudenní zkoušky - lesní a barvářské. Nastoupilo celkem šest psů a pět vůdců. V sobotu nás čekali lesní zkoušky. Počasí bylo nádherné slunečné a teplé. Byla jsem strašně nervozní, přeci jen moje první zkoušky (norování nepočítám, tam se jen stojí :o)). Amynka si ale vedla naprosto úžasně. Panička ji sice trochu zkazila následování, které tak bylo za 3. Další trojky jsme vyfasovali z hlasitosti a poslušnosti. Zbytek samé 4. A završení dne bylo ještě příjemnější, protože Amy vybojovala i CACT :)) Jsem na ní tak hrdá !!! A jak jí šla úžasně barva!

Neděle nás přivítala vytrvalím deštěm. V noci ještě byla pořádná bouřka. Dnešní den jsme si vychutali se vším všudy. Amy předvedla ukázkové následování, pak přišla barva. Do 2/3 šla naprosto precizně, přesně ve stopní dráze kapané barvy. Bohužel konec barvy byl značně zběhaný vysokou. Amy nebyla k uklidnění. Rozhodčí nás tak museli dvakrát opravit. Nakonec jsme ale kus úspěšně dohledaly. Z barvy tak máme za 2. Za stálého deště jsem pak hrála na jistotu a Amy v odložení uvázala, což bylo za 3. Ale i tak jsem strašně moc spokojená. Vím, že na to Amy má. Jen potřebuje více zkušeností. Budu se tak muset víc snažit a více s ní cvičit :)

13.- 20. srpna 2011

Život je změna. Na týdenní výcvik do Lučkovic jsem odjela, ale jen s Betkou. Amy zůstala na hlídání u Katky Pražákové, které mi ji přivezla ve středu. Do Lučkovic mě dopravil Honza Šlosar, který tam jel s Aikou (FXH) a Týnkou (MOK). Týden to byl povedený. Zvládli jsme i epidemii virózy (mě se naštěstí vyhnula). Betinky si vyzkoušela stopičky, následování, tahání kachny z vody a tak různě. No myslím, že toho za celý týden měla dost a dost.

10. srpna 2011

Amy začala hárat. Tím páde se všechno tak nějak mění. V sobotu jsem s ní měla odjíždět do Lučkovic na výcvik, což padá.

9. srpna 2011

Vytrvalostní zkoušky v Písku ruším. Dozvěděla jsem se, že CACT se zadává pouze teriérům. Velká škoda. Navíc, Amy stále neví, zda bude hárat nebo nebude. Tak uvidíme, jak se to všechno vyvine. Betka roste jako z vody a tak už nás pomalu čeká první návštěva cvičáku. V sobotu odjíždíme do Lučkovic, kde nás čeká týdenní pobyt s intenzivním výcvikem.

24. července 2011

Z Březině jsem zamířila rovnou na Kladno na Kožovu horu, kde probíhal nácvik norování. Sice už Amy zkoušku norování má, ale zkusíme v polovině srpna ještě zkoušky vytrvalostního norování v Písku. Od klasické zkoušky norování je obohaceno o disciplínu odložení a prohrabávání. Amy vcelku pochopila, co se po ní chce, ale přeci jen je opatrná, tak bohužel ta rychlost není taková. No uvidíme, jak se to všechno vyvine. Pro titul si asi nepojedeme, ale pokud dokončí CACTovou zkoušku, budu moc spokojená.

22. - 24. července 2011

Tento víkend patřil výcviku. S Amy a Bety jsme vyrazily do Březině, kde se konal nácvik na BZH pod záštitou KCHJ Středočeské pobočky. Víkend porádala Kateřina Benediktová (CHS Valentinka) a Petr Kalaš. Podobného víkendu jsme se zúčastnily již minulý rok (nácvik na barvářské zkoušky) a opět jsme byly moc spokojené. Organizace byla perfektní a výcvik intenzivní. Sešla se i příjemná parta lid. Těším se na příští akci :o) Také chci moc poděkovat Katce B. za odvoz do Březině a paní Mottlové za dovoz z Březině :) Pár fotek ode mne a od Lucie Pelákové z výcviku zde.

28. června - 12. července 2011

Panička si udělal radost a odjela na dovolenou bez svých miláčků. 15 dní strávila na dalekém Islandu a byla to nezapomenutelná dovolená. Bety byla na hlídání u svých chovatelů Zuzky a Viktora Veselých a o Amy bylo postaráno ve Velkých Přílepech. Všem hlídačům moc moc děkuji, že se výborně posarali o má chlupatá štěstíčka a já si mohla užít bezstarostnou dovolenou. Přikládám pár fotek a odkazů.

Island nejen s Tatrabusem

 

Mezitím, co jsem byla pryč, Betka pěkně vyrostla :)

25. června 2011

Dnes jsme vyrazily s Blankou Floriánou do Nučic na umělou noru. Konaly se tam zkoušky bezkontakního norování. Zůčastnilo se 13 psů, dva neobstáli a odstoupili. Blanka s Kadlíkem (Aloe z Floriánova panství) zkoušky vyhrýla se samými čtyřkami a rychlostí 12 sekund. Amy Rios Rosália bohužel trochu váhala v hlase a tak jsme obdrželi známku tři z hlasu, ale rychlost byla 15 sekund. Celkový výsledek tedy pro nás 78b., obstál. Hlavní rozhodčí byl pan M. Blahovec. Velmi příjemné prostředí, korektní rozhodčí a výborná organizace. S průběhem zkoušek jsem velmi spokojená. Myslím, že se na nějaké zkoušky tohoto sdružení ještě podívám :)

23. června 2011

POMOZTE!!!

V Ústí n. L. byla za přítomnosti majitelů, ze zahrady odcizena 4.měsíční fenka drnosrstého jezevčíka barvy tmavý divočák, tetovací číslo: 82 788. Doma jí říkají Kačenka, oficiální jméno: Borůvka z Floriánova panství. V případě, že toto štěně někde spatříte, neprodleně informujte majitele: 723 419 243 nebo mě: 777 682 168. Velice Vám děkuji za pomoc! Blanka Floriánová.

22. června 2011

Dnes nám přišli fotky Amy od profesionálního fotografa :o) Byla to taková rychlovka na výstavě a je to na Amy trochu vidět :)

 

 

19. června 2011

Ráno jsme s Blankou Floriánovou vyrazily opět do Letňan. Tentokrát na WUT - světovou klubovou výstavu jezevčíků. Tentokrát bylo přihlášeno skoro pětset jezevčíků. Opět jsem byla s Amy a Sárou. Tentokrát se holky snažily seč jim síly stačily :o) Rozhodčím byl pro tento den pan Petr Buba.

Amy si tak vyběhala v konkurenci šesti fen V1, CAC s naprosto úžasným výstavním posudkem. Sára se trošinku zlepšila a vyběhala si tak V4. Blanka se svojí fenkou drsnosrstého trpasličího jezevčíka Kadlem (Aloe z Floriánova panství) získala V3. Moc gratulujeme.

Pro letošní rok si asi už dám s vystavováním pokoj a budu se soustředit na přípravu Amy na zkoušky a pomalu pacifikovat mojí malou hnědou čertici :)), která je teď dost rarachovitá :D

18. června 2011

Dnes se konala Klubová výstava jezevčíků v Praze - Letňanech. Bylo přihlášeno kolem 450 jezevčíků. Hladkosrstí standardní jezevčíci dostali dva výstavní kruhy, jeden pro feny a druhý pro psi. Celkem bylo přihlášených 86 jedinců JHS. Velmi obsazená byla třída mladých, kde ve fenách bylo přihlášených 16 jedinců. V naší mezitřídě bylo přihlášených 6 fen. Posuzovala paní rozhodčí Nicole Kubli. Velmi pečlivě prohlédla všechny feny.  Musím vyzdvyhnout i práci pana překladatele, který vždy upřesnil, pročfenka dostala takové ohodnocení a ochotně odpovídal a překládal dotazy ohledně hodnocení. Myslím si, že s paní rozhodčí to byl sehraný tým.

Prezentovala jsem jak Amy Rios Rosalia v mezitřídě, tak Rio Sáru z Mařenické fořtovny ve třídě pracovní. S hodnocením a posudkem jsem velmi spokojená u obou holek. Amy se krásně předváděla. Konkurence byla velká, protože všechny feny byly výborné a většina i výstavě zkušených. Měla jsem proto velkou radost, když Amy získala V2 res. CAC. Se Sárou to bylo trošku horší. Vůbec se jí nechtělo předvádět a tak získala výbornou bez pořadí. Ale i tento výsledek je úžasný, je to její první výborná z klubové výstavy.

Na výstavě jsme také potkali otce Amy, Derricka Seven Magic. A dokonce jsme se setkali i s Astou Rios Rosalia (sestrou Amy), která byla ve velmi obsazené třídě mladých. Myslím si, že je to pěkná fenka, velmi podobná Sáře a miláček její paničky, což mě těší nejvíc. Asta získala na výstavě VD.

Večer se konal slavností raut u příležitosti Světové klubové výstavy WUT, která je v neděli. Raut byl komorní, sešlo se nás zruha sto. Příjemné posezení, které by se mohlo konat častěji. A jídlo bylo také výborné.

17. června 2011

Pár foteček Amy a Betiny :o)

 

4. června 2011

V půl osmé ráno jsme s Blankou Floriánovou vyrazily na noru, kousek za Prahu. Bylo to velmi sympatické setkání a jsem ráda, že jsem jela. Byli tam jen čtyři psi a tak vše bylo naprosto v klidu a pohodě. Amy byla na noře poprvé. Nejdříve byla trochu zmatená, co že se to po ní chce a proč ostatní psi tak vyvádějí. Když jsem ji nasadila ke vsuku, věděla, že tam něco je, ale stále zkoušela, jestli by to nešlo horem. Když pochopila, že ji horem nepustím, vlezla do nory a stála u prvního kotle. Nejdřív začala pískat a kňourat. Normistr přehnal lišku do druhého kotle. Než jsem se nadála, Amy byla najednou u druhého a hlásila :o) Pochopila, co po ní chceme!! I rychlost vypadá nadějně. No, uvidíme, jak se jí to rozleží v hlavě na příští nácvik :))

3. června 2011

Moje psí smečka se rozrostla. Neodolala jsem a přivezla jsem si od Zuzky a Viktora Veselých malou hnědou žížalu. Alfabeta Vives Bohemia je naprosto úžasná trpasličí fenka hladkosrstého jezevčíka. Doufám, že jí zůstane povaha, jakou má a že ji Amy nezkazí :o) Více podrobností v sekci Jezevčík hladkosrstý - Alfabeta Vives Bohemia.

22. května 2011

Dnes jsme si udělali opáčko a znovu vyrazili do Litoměřic. Bohužel jsem nebyla moc ve formě a tak si Amy od pana rozhodčího Fr. Pasáka odvezla "jen" V3. Je to krásný výsledek, ale asi následkem přehřátí jsme ho zapomněla dát zapsat do PP. No nevadí, holt budu brát jen do V2 :))

Díky Jitce, Lucce a Standovi, že to tam se mnou přežili.

21. května 2011

Dnes jsem vyrazila s Amy do Litoměřic. Společnost mi dělali kamarádi Jitka, Lucka a Standa (moc díky za odvoz!!!), kteří to tam se mnou přetrpěli :o)

Obsazení v mezitřídě bylo relativně početné - čtyři feny. Z toho tři měly původ v Mařenické fořtovně, čtvrtá fena byla zahraniční. Amynka se předváděla velmi dobře, bohužel zase jsme skončily jako druhé. První tentokrát byla zahraniční hnědě tygrovaná fena. Holt máme štěstí na to zbarvení :)) Rovnou jsme se tak po předvedení v kruhu zůčastnily bonitace a tam nás paní Spálová a paní Buriánková velmi vychválily. Amynka se jim líbila moc a moc. Získala tak krásný bonitační kód 0b/LR/5 HLS, hmotnost 7,15kg.  A tak je brouček můj kandidátkou chovu. Jsem moc spokojená. Teď ještě nějaké zkoušky. Doufám, že se brzy na nějaké konečně dostaneme. Podle mého názoru je Amy ještě mnohem lepší na poli než na výstavě :))

14. května 2011

Amy se zůčastnila své první výstavy. Mezinárodní výstava psů v Praze Letňanech pro ni dopadla velmi dobře. Vlastně výborně. V konkurenci pěti fen ve třídě mladých jsme hned od nastoupení do kruhu patřily mezi faforiky :)) Amynka se převáděla krásně, až mě samotnou překvalila. Jen se jí nelíbil podrobný průzkum od pana rozhodčího Buby, to se snažila vymanit z mého držení. Ale nakonec si dala říct a nechala se prohmatat a kouknout na zuby :)) Pan rozhodčí se dlouho rozhodoval mezi Amy a Dakotou z Raholin. Nakonec jsem dostaly V2. Byla upřednostněna fenka Dakota pro plnější zabarvení. Pan rozhodčí říkal, že jinak jsou naprosto na stejné úrovni, hlavou, stavbou těla, pohybem. Ale první může být jen jedna :)) Byla jsem moc ráda za pochvalu a věřím, že Amy má před sebou slibnou výstavní kariéru. Celkově snášela výstavu dobře. Většinu času prospala v pelechu. Moc se jí tedy nelíbí motání se davem lidí a psů. Už i výborně reaguje na ostatní psi, chce si s nimi hrát a je k nim vstřícná :) Dokonce už měla i jednoho nápadníka :))

16.dubna 2011

Dnes to Amynce začalo. Zůčastnila se svodu loveckých plenem, který pořádala OMS Praha 6 na Divoké Šárce. Amy je plnochrupá s nůžkovým skusem, typická, jednobarevná, střední kostry, standartní kvality srsti, klidné povahy, hnědého oka, ucho a čenich normální. Tímto nám tak začala výstavní a zkoušková sezóna. V květnu nás čekají tři výstavy a jedna zkouška. Do konce roku mám v plánu Amy uchovnit, což znamená ještě zvládnout norování. Chtěla bych s ní ale letos ještě absolvovat barvářské zkoušky, lesní zkoušky a možná barvářstké zkoušky honičů.

Plánů je hodně a času málo. Máme co dělat :o)

6.dubna 2011

Středočeská pobočka KCHJ pořádá další víkend s nácvikem na zkoušky vloh. Přihlášku najdete zde. Podrobnosti na stránkách poradkyně chovu pro hruboststé trpasličí a králičí jezevčíky Malý drsoň.

29. března 2011

Chovatelská stanice hrubosrstých trpasličích jezevčíků  "z Floriánova panství" nabízí k prodeji štěňátka - psi narozené 6.3.2011. Předpoklady výstavních i pracovních úspěchů. Z opakového krytí. V případě zájmu kontaktujte Blanku Floriánovou (tel. +420 777 682 168). Fotografie vrhu zde.

16. února 2011

Dnes je to přesně rok co Rio Sára z Mařenické fořtovny porodila čtyři krásné zrzavé slečny. Ano, ano, dnes slaví rok první vrh CHS Rios Rosalia. Amálka, Asta, Alfa a Amy už mají za sebou dobu dětství a nastává období příprav na zkoušky a výstavy. Přeji "našim" holčičkám pevné zdraví, spokojené páníčky, radostné zlobení, úspěch na zkouškách a výstavách a spoustu radosti s lidskými parťáky :o)

2. února 2011

Tak se nám zase rok sešel s rokem a je čas na rekapitulace a plány do roku 2011.

V roce 2010 se Sáře narodily čtyři štěňata, samé holčičky. Jednu fenku jsem se rozhodla nechat a tak se mou společnicí stala Amy Rios Rosalia. V létě jsem se zůčastnili týdenního výcvikového pobytu v Lučkovicích. Sára si oprášila po štěňatech svoje dovednosti na poli pracovním a zkouškovém.

Sára se zůčastnila Poháru Středočeské pobočky (OMS Kladno) a barvářských zkoušek (OMS Praha 6). Zkoušky nedopadly špatně, ale páníček Sáry podcenil přípravu a tak se nasekala spousta naprosto zbytečných chyb, kterým se dalo předejít. Já jsem se se Sárou zůčastnila ještě dvou výstav, na kterých získala CAC a tak splnila podmínky pro udělení Českého šampióna. Na podzim se Sára poprvé zůčastnila i své první naháňky. Tento rok můžu zhodnotit jako úspěšný. Stále je co zlepšovat, ale je třeba říct, že jsme zvládli kus práce :)

Na rok 2011 je plánů spousta. Rozhodla jsem se zvládnout je sama a tak Sára zůstala s páníčkem ve Velkých Přílepech a já jsem přesídlila s Amy do Horoměřic. Letos tak plánuji s Amy spoustu výstav, bonitaci, svod, v květnu zkoušky vloh, v létě nebo na podzim norování. Uvidíme, jak na tom Amy bude, možná bych zkusila i barvářské zkoušky. Letos bych chtěla Amy uchovnit. Také mám v plánu zůčastnit se tradičních loveckých výcvikových víkendů a táboru pod vedením Štěpána Horáka z CHS Lavare Moravia http://www.lavaremoravia.cz.   Tak uvidíme, co všechno se mi podaří zvládnout a od čeho budu muset upustit.