aktualizováno: 23.12.2022 11:06:02 

R I O S   R O S A L I A

2012
Úterý 4.prosince - středa 5.prosince 2012

Tak se nám to všechno vyvinulo malinko jinak, než jsem si původně plánovala. Amy začala hárat ve svém přibližném termínu, ale aby Bety nezůstala po zadu, začala hárat ve stejný den. Měla jsem tak velmi krátkou dobu na to se rozhodnout, jestli nakrýt i Bety.

Rozhodla jsem se, že ano. 

A tak jsme se v úterý 4. prosince vydali na Moravu a ženichy. Amy jela do Valašského Meziřící za Connym ze Zábřežšké Olšiny, velmi šikovný a krásný desetiletý a zkušený krycí pes, otec Belly z Tanaborku. Conny je stále pracovně využívaný pro dosledy a přinaháňkách. Velmi se mi líbila kvalita srsti, robusnost těla a velmi vyrovnaná povaha. Doufám,že potomstvo podědí i zdraví a vitalitu Connyho.

                

 

Bety měla ženicha v Brně a to pracovně (šampión práceČR) i exteriérově(šampion ČR, BOB, Krajský vítěz, Národní vítěz) úspěšného Knight Rider Onyx Moravai, alias "Karlíka".  Krytí Karlíka a Bety bylo velmi rychlé a pohodové. Karlík, již v prvních minutách setkání, věděl, co se po něm chce. Bety byla klidná, naprosto bezproblémová a velmitrpělivá. Málem došlo k nakrytí už ve výtahu :))

         

Krytí Amy a Connyho proběhlo s drobnou zvukovou kulisou, jak je u Amy zcela běžné u všech jijích činností. Jinak se žádný problém nevyskytl. Bylo to i díky Connyho zkušenosti.

Začátkem roku 2013 tak budeme vědět,jak krytí dopadlo a jestli se tak budeme moci těšit začátkem února na dvojtou dávku štěňátek.

 

Sobota 24.listopadu 2012

Holky se na mě domluvily!! Začaly hárat přesně ve stejný den. Co teď s tím. Amy už ženicha má vybraného, ale co Bety?? Mám ji také nakrýt??

Sobota 17.listopadu 2012

Velká akce dnes proběhla u mých rodičů v Novém Boru. Při dopolední procházce se mi zaběhla Bety. V deset hodin dopoledne jsem ji viděla naposledy. Po pátrací akci, do které jsem zapojila svoje sestry a místní Městskou polici jsem Bety našla v půl desáté večer na náměstí v Novém Boru ve křoví. Vystrašenou a naprosto dezorientovanou. Vůbec se nevrátila na místo, kde mě naposledy viděla. Přesně po týdnu od ztráty začala hárat (o dva měsíce před termínem). S největší pravděpodobností se na ní podepsaly zblázněné hormony. Děkuji všem za podporu.

Neděle 28.října 2012

Dnes se konala Klubová výstava jezevčíků v Praze v Letňanech. Jelikož panička malinko zazmatkovala při přihlašování, stalo se tak, že přihlásila jen Amy. Bety tak měla volno. Amy se zúčastnila výstavy ve třídě vítězů a získala tam svého prvního CAC. Máme tak našlápnuto na Grandšampióna :)

 

                        

Sobota 20.října 2012

Bety se zúčastnila zkoušky nováčků v bezkontakním norování v Rakovníku. Bohužel musela pro indispozici odstoupit. Panička byla s Amy ve Studánce v Orlických horách a tak Bety svěřila kamarádovi. Bohužel to nebyl paničky nejlepší nápad. Ačkoliv to při nácvicích tak špatné nebylo, Bety se rozhodla, že pro "cizí" pracovat nebude a odmítla se defakto norování zúčastnit.

Chybami se člověk učí a já vím, že Bety z ruky dávat nemůžu a už ani nechci. Zkoušku nováčků tak splníme v příštím roce někdy začátkem léta.

Středa 17. října 2012

Dnes se mi povedlo se dokopat na ČMKU a přinést si odtamtud diplom Šampióna práce pro Amy.

Také jsem rovnou zaskočila i na Plemenou knihu ČMMJ a nechala potvrdit chovnost Bety (KONEČNĚ!!) :o)

Sobota 22.září - neděle 23. září 2012

Konec září začíná pomalu tradičně patřit soutěži Krásenský kahan pořádaný OMS Sokolov. Minimálně pro Blanku F. Já jsem tam jela teprve po druhé :) Loňský ročník byl velmi vydařený a tak jsem se rozhodly zúčastnit i letošní. Štěstí nám prálo a tak díky přeložení soutěže (původně se termín kryl s Memoriálem Josefa Brzáka) o týden jsme se mohli v pátek odpoledne vydat směr Krásno.

Počasí nám přálo po oba dny. Já jsem nakonec přihlásila obě holky. Jak Amy, tak Bety. U Bety jsem potřebovala upotřebitelnost, abych s ní mohla na naháňky a Amy šla jen tak pro radost. V sobotu nás čekaly lesní zkoušky a v neděli barvářské zkoušky. Plusová disciplína je vytažení mrtvé lišky ze čtyř metrové nory.

Nebudu moc zdržovat, ale zkoušky dopadly nad očekávání výborně.

Amy se povedlo v sobotu získat svého čtvrtého CACT za bravůrní výkon v lesních zkouškách, kde obstála v plném počtu bodů a získala tak i pohár z Nejlepší les.

Druhý den se jí bohužel tolik nevedlo (po nahánění jí prostě barva nejde, okamžitě upřednostní čerstvou) a tak kromě limitní známky z barvy, kde dostala jedničku, ostatní ve čtyřkách.

Plusovou disciplínu také zvládla bez zaváhání a lišku z nory vytáhla. Načež jí v noře zvládla ještě otočit (místo za hrdlo jí vytáhla za oháňku) :o)

Bety mě však velmi překvapila. Na to, jak málo jsem s ní měla natrénováno, tak naprosto bez zaváhání zvádla lesní zkoušky, vše plném počtu bodů. Získala i res.CACT (pokud se zadaří, bude uznán CACT, protože Bety je trpaslík, kdežto Amy, která získala CACT je standard).

Barvářské zkoušky také bez mrknutí oka vystřihla v samých čtyřkách a získala i CACT.

Plusovou disciplínu zvládla levou zadní a dokonce mezi nejrychlejšími.

ALFABETA VIVES BOHEMIA se tak stala CELKOVÝM vítězem Krásenského kahanu 2012 s maximálním možným počtem bodů a získala i pohár za Nejlepší barvu. Rozhodčí si ji velmi chválili pro jeji preciznost a klidnost na barvě.

Sobota 15.září - neděle 16. září 2012

Tento víkend nás čekal Memoriál Josefa Brzáka. Byla to náhrada za zrušený Pohár středočeské pobočky. Zkoušky to byly úžasné, ale těžké. Amy v první dni vybojovala v barvářských zkouškách honičů I.cenu (pouze jedna trojka ze stopy) a svého třetího CACT!!!! S plnila tak podmínky pro udělení Šampiona práce ČR.

Druhý den se nám bohužel tak nedařilo a skončily jsme ve III.cene s limitní známkou za barvu.  Bohužel. Někdy se daří, někdy.

I tak se Amy povedlo uhájit celkově krásné 6té místo ze dvanácti soutěžících.

Sobota 25.srpna

Mezinárodní výstava psů Mladá Boleslav. Rozhodčí Anreas Tornau.

Amy byla přihlášena do třídy šampiónů a Bety do mezitřídy.

Bety vybojovala V1, bohužel bez titulu, kvůli srsti na krku, kterou má od obojku značně prořídlou.

Amy měla velkou konkurenci ve třídě šampiónů a tak jsem byla nadšena, když hodnocení bylo velmi pěkné a konečný výsledek byl: V2, res. CAC, res. CACIB.

Sobota 18.srpna - neděle 19.srpna 2012

Už v pátek jsem vyrazili směr Domažlice, kde nás očekával Chodský čakan. Blanka Floriánová zajistila ubytování v úžasné Chodské chalupě. Chodský čakan je složen z lesních a barvářských zkoušek.

V sobotu nás tedy čekaly lesní zkoušky. Při losování jsem si vytáhla číslo losu 3, Blanka číslo 7. Obě jsme tak byly v různých skupinách. Mě čekalo jako první nahánění, Blanku slídění. Měla jsem s Amy štěstí na krásnou houštinu. Amy hned jak Amy vypustila z vodítka, zaběhla do houštiny a hlasitě štěkala. Rozhodčí se tvářili poněkud podezíravě ( jestli Amy tak trochu nebalamutí ), ale asi po minutě vypíchla tři siky a s velmi hlasitým hlášením je následovala. Bohužel se její nahánění poněkud protáhlo (skoro hodina od posledního zaslechnutého hlášení, pak už byla mimo doslech) a tak jsme z nahánění sice obdrželi čtyřku, ale z poslušnosti nulu a tak pro nás lesní zkoušky skončily. No nevadí. Takovou radost jsem už dlouho neměla. Amy odvedla krásnou práci. Siky totiž nahnala na koronu a pak se je celou dobu snažila otočit zpátky.

Druhý den mi Amy opět předvedla krásnou práci. Tentokrát na barvě. Šla ji precizně - za čtyři. Malinko se nám nepovedlo následování, kde dostala za tři, ale to mi nevadilo (ještě, že jsme šli na volno!). Za neděli si tak vysloužila I.cenu a svého druhého CACT!

Neděle 5.srpna - sobota 11.srpna 2012

Tento týden byl ve znamení intenzivního výcviku. Vyrazily jsme s holkami do Žlutic u Plzně, kde se pod vedením Zuzky a Viktora Veselých konal výcvikový tábor loveckých psů. Naši skupinu vedla Kačka Benediktová. Byl to velmi příjemný a pohodový týden strávený v krásném prostředí se spoustou milých lidí. Velmi jsem si to užila a doufám, že příští rok budu moci vyrazit znovu. Obě holky se snažily. Bety dokonce zvládla vytáhnout kachnu z vody, čímž mě velmi mile překvapila, protože jsem pochybovala, že do vody vleze :), Amy se mi do vody postat nepovedlo, zato velmi pěkně chodila barvu. Tak uvidíme, přítí týden nás čeká Chodský čakan, tak snad se aspoň trochu zadaří.

Neděle 29.čevence 2012

Bety byla na nácviku zkoušky nováčků v bezkontaktním norování. Po prázdninách to vypadá, že absolvuje zkoušky :) Je to holka šikovná :)

Úterý 17.čevence 2012

Tak je to černé na bílém. Dneska jsem byla vyzvednout diplomy Junior šampion ČR a Šampion ČR a pro razítka do průkazu původu.

       

Sobota 14. července 2012

Tato sobota patřila opět výstavě. Tentokrát jsme vyrazily do Mladé Boleslavy na Národní výstavu psů. Rozdodčí byl pan Šimek. A tentokrát to byl jeden velký úspěch. Amy byla ve třídě pracovní se dvěma dalšími fenami. Panu rozhodčímu se Amy moc líbila a vyběhala si tak V1 CAC. Betinka byla ve třídě mladých sama a tak se jí povedlo získat V1, CAJC, BOJ. Zařadila se tak do boje o Nejlepšího mladého jedince IV.skupiny :) V závěrečné přehlídce však už bohužel neuspěla.

Díky získání těchto čekatelství splnily obě holky podmínky pro udělení šampionátu krásy ČR. Amy je tak konečně Šampionem ČR a Bety Junior Šampionem.

S Bety jsem ještě absolvovala bonitaci, která proběhla také výborně. Bety tak má splněny všechny podmínky a je (po obeslání formalit) chovnou fenou :))


 

Sobota 30.června 2012

Vedra, která nás poslední dobou sužují jsme s Blankou Floriánovou vyřešily jednoduše. Blanka zavelela a jelo se koupat :)) Jak jsem zjistila, holky plavat umí, ale dvakrát velké nadšení tento objev u nich nezbuzuje :)) Betka je přeci jen o trochu víc s vodou smířená a na poprvé tam vlezla i sama :) Amy se musí hodně hodně přemlouvat a malinko popostrčit :)

Sobota 16.června 2012

Tuto sobotu jsme se vydali (a bylo nás dost) na Oblastní výstavu psů v Praze - Kunraticích. Posuzovala nás paní Alena Auerbach.  Byla jsem natěšená na Oblastního výtěze, ale člověk míní a rozhodčí mění. Amy dostala od paní rozhodčí ve třídě pracovní VD1. Bety na tom byla o dost lépe - ve třídě mladých dostala V1.

 

Sobota 9.června 2012

Dnes jsme se s Amy zúčastnily Speciální barvářské soutěže (bez doprovodu rozhodčích) pořádané Klubem chovatelů jezevčíků ČR. Soutěž je to velmi těžká. Jedná se o 1500 kroků dlouhou barvu min. 18 hodin starou na které je umístěno 5 markrů (úlomků). Další disciplíny jsou následování, odložení, hlasitost, nahánění, chování po výstřelu, vodění na řemeni, nalezení nástřelu. Pro I.cenu bylo zapotřebí vypracovat barvu do 50 minut a najít minimálně 5 markrů (úlomků). Amy zvládla vypracovat barvu a nalést kus za 55 minut, bohužel ale pouze s jedním nalezeným úlomkem. Byla jsem zklamaná, ale ty zkušenosti jsou k nezaplacení. Vím, co dělat nemám pro příští rok. Vodění na řemeni, následování, odložení a nahánění zvládla Amy celkem v pohodě. V neděli jsme v dalších disciplínách nepokračovaly. Jsem ráda, za zkušenosti, které jsem získala a příprava na příští rok bude o to lepší :))

 

Neděle 6.června 2012

Dala jsem na naše stránky dvě ankety. Jedna je přímo zde v novinkách a druhá ve Štěňata (plánované krytí).

Budu ráda, pokud se ankety aktivně zúčastníte a pokud budute mít nějaké návrhy nebo připomínky pište je na mail nebo do vzkazů.

Neděle 3.června 2012

Dnešní výlet do Březině byl vcelku uspěšný. Minulý týden jsem byla oslovena Petrem Kalašem, zda bych se nechtěla zůčastit barvářských zkoušek pořádaných jejich MS Březina a klubem Jagteriérů, protože měli ještě jedno místo volné. Bety začala hárat a tak jsem se rozhodla opravit si s Amy BZ z loňského roku. Zkoušky to byly velmě pěkné, příjemné prostředí, milí lidé a počasí se nám také vydařilo. Amy pracovala celkem pěkně, zvláště poslušnostní disciplíny byly na jedničku. Z barvy bohužel jednou sešla a pak šla hodně pod barvou, ale nakonec jsme úspěšně dohledaly. Poslední disciplína nahánění mě ale vůbec nepotěšila. Místo aby Amy prohledávala určené houští, snažila se vzít roha do okolního lesa za hlasitého hlášení. Snažila se mi tak asi pomstít za to, že byla celý den na vodítku a že jsem jí nedovolila se jít proběhnout. Po pár důrazných povelech ale přeci jen do houštiny vlezla. Rozhodčí nám tak po právu dali z nahánění 2.

Konečný výsledek těchto zkoušek však přeci jen dopadl k mojí spokojenosti - I.cena, 100 bodů, nos 3.

Já jsem pro příště zase o něco moudřejší - opakování je matka moudrosti a tak kromě barvy budu s Amy procvičovat i ostatní disciplíny :)

 


 

Sobota 26.května 2012

Dnes jsme vyrazily na Mezinárodní výstavu psů do Litoměřic (Nord Canis Bohemia).

Sobota to byla strávená celkem příjemně. V kruhu bylo přihlášených 87 jezevčíků a jen jeden rozhodčí - pan Buba. První přišla na řadu Amy, někdy po dvanácté hodině a v půl druhé Bety, která jako trpasličí hlaďák peleton uzavírala. Obě holky byly moc šikovné, krásně se prezentovaly a celou tu dlouhou dobu čekání zvládly. Já jsem si zatím pěkně prošla všechny stánky a krámky :)) Betinka má navíc pěkně našlápnuto na titul Junior Šampión.

Výsledek výstavy:

Amy Rios Rosalia - třída pracovní V2, res. CAC (pátý :P)

Alfabeta Vives Bohemia - třída mladých V1, CAJC

Sobota 12.května 2012

Dnešek byl ve znamení zkoušek. Vyrazila jsem oběma holkama naráz na zkoušky vloh. Absolvovala jsem je pod záštitou mého domovského OMS Praha 5+6.

Byla jsem velmi mile překvapena. Díky výborně zazvěřené honitbě holky pracovaly jedna radost. Zvládly tak zkoušky v plném počtu bodů v I.ceně. Amy navíc díky chovnosti vyhrála 1.místo v malých plemenech a Bety obhájila 3. místo. Jsou to moje holky šikulky.

 

Vítězové skupiny ohařů, malých plemen a klubových zkoušek vloh jagteriérů.

 

Bety před slíděním...                                                 ...  Bety po slídění - holt je nízký podvozek :o)

Sobota 5.května 2012

Amy zdárně odhárala a tak jsme se dnes mohly vypravit na Mezinárodní výstavu psů Praha konanou v Letňanech. Amy Rios Rosalia vyběhala ve třídě pracovní V2 a res. CAC a rozšířila tak svoji sbírku rec. CACů na čtyři. Je to velká škoda, protože na šampiona ji chybí pouho pouhý jeden CAC. Snad se jí zadaří v Litoměřicích.

Alfabeta Vives Bohemia ve třídě mladých zvládla V1 a CAJC. Tak pokud bude štěstí přát, možná zvládneme s Betinkou Junior Šampióna.

 

 

 

A Betinka si odvezla domů svůj první pohár :)

Sobota 31.března 2012

"Betka " Alfabeta Vives Bohemia se dnes zúčastnila svodu loveckých psů v Žilině u Kladna. Celkem se svodu zúčastnilo 50 psů. Kromě svodu zde byla i výstava trofejí.

Amy Rios Rosália začíná navíc (snad už konečně!!!!!!)  hárat.

Úterý 27.března 2012

Alfabeta Vives Bohemia, alias Bety, slaví dnes své první narozeniny.

Jinak ji přeji stále tolik energie, spoustu zdraví, loveckých úspěchů, nějaký ten výstavní, ať ji Amy moc nezlobí a panička, ať se z ní nezblázní :))

Neděle 26.února 2012

Dnes se vyrazilo na Speciální výstavu jezevčíků do Plzně. Cesta byla příjemná. Plzni jsem na speciální výstavě ještě nebyla. Bylo to velmi příjmené. Výstava byla velmi dobře připravená, vše probíhalo hladce. Amy a Bety byly obě v jednom kruhu. Posuhoval je pan rozhodčí Říha, který si opravdu dával s posouzením záležet a každého psa a fenu řádně prohlédl a ohodnotil. Amy Rios Rosalia tak vyběhala V2 res.CAC s velmi pěkným posudkem. Porazila ji fena Fibie ze Zelené mýtiny, která nakonec byla vítězkou celé Speciální výstavy. AlfaBeta Vives Bohemia měla svou výstavní premiéru. V kruhu se setkala se svou sestrou Anabelle Queen Vives Bohemia. Betka si vyběhala krásné V3. Její sestřička VD4, ale  jen proto, že byla v trochu blahobytnější kondici a rezervy byly i v předvedení. Na příští výstavě už to tak bude opravdu jak se říká "kdo z koho" :))


Středa 22.února 2012

S Betinkou jsme začaly chodit znovu na cvičák. Je nejvyšší čas. Malý dráček začíná být svéhlavý a potřebuje se s paničkou sehrát. Zatím jí víc baví samoobjevitelské cesty než spolupráce se mnou. Ale začly jsme pracovat, tak snad budou výsledky brzo patrné :)

 

Když se mi je podaří obě unavit, vypadá to asi takhle :)

 

 

Pondělí 20.února 2012

Amy si dala opožděný dárek k narozeninám. Za rok 2011 se stala 4-tým nejlepším hlakosrstým standardním jezevčíkem :o) Láska moje se vyznemenala!

 

Pracovní pohár za rok 2011

Hladkosrstí standardní:

1. Bush Zimerbude                        2387,8                  maj. Vyzrálová Irena                       ZČ

2. Denna z Chromova dvora         2169,1                           Krippner Vlastimil                   JČ

3. Merlin Fino Bohemia               1671,4                            Ryšavá  Pavla                          JM

4. Amy Rios Rosaria                    1100,5                            Laksarová Magda ing.              ?

5. Angie Bella Morawia                 866,5                            Leonhardtová Zdeňka              JM

6. Konstance Queen Mag. Sev.    780,4                              Kloc Radim                              JM

7. Eyra of Lady Erica                   615,7                              Heuslerová Zdeňka                   JM

8. Ahur Phillipo Saltatrix             516                                 Marie a Klára Jandovy              StřČ

9. Ambra Clara Saltatrix              362,8                                      - ,, -

 

Neděle 19.února 2012

Dnes si obě moje slečny zahrály na modelky :)) K narozeninám jsem dostala poukaz k profesionální fotografce psů a tak jsme se tam dnes vydaly. Cesta byla dlouhá, přes celou Prahu až do Modřan, ale vyplatilo se to. No posuďte sami :o) Zároveň to byl takový dárek pro Amy, která měla ve čtvrtek druhé narozeniny a i pro Bety, která oslaví svůj první rok v březnu.

Fotografka Iveta Kendíková

http://www.13thmonth.cz/

 

 

Čtvrtek 16.února 2012

Dnes oslavila Amy Rios Rosalia své druhé narozeniny. Je to ta nejúžasnější psí slečna, jakou jsem poznala. Je to moje princezna. Do završení svých dvou let zvládla složit úspěšně pět zkoušek (zkoušky norování, zkoušky honičů, kde obsadila celkové třetí místo, barvářské zkoušky honičů, lesní zkoušky - všechny v I.ceně a barvářské zkoušky ve II.ceně) a je čekatelkou šampióna práce a čekatelkou šampióna krásy ČR. V nastávajícím roce jí čekají ještě další zkoušky a doufám, že se jí povede zístka oba šampióny. V zimě by jsem pak ráda Amynce sehnala ženicha a trochu bych jí zkazila postavu mateřstvím.

Milá Amy, přeji ti do dalšího života pevné zdraví a nervy :)) Spoustu lásky, radosti, úspěchů a ať tě moc nezlobí Betka.

 

Tím to chci popřát i všem sestřičkám Amy - Alfě, Astě a Amálce. Doufám, že se máte dobře, že děláte svým páníčkům jen radost a že se těšítě přízni svého okolí!
 

 

 

Sobota 21.leden 2012

Premiéra. Dnes jsme se s Amy poprvé zúčastnily naháňky MS Krnčí. S radostí jsem přijala pozvání od Jardy Svobody. Konečně si Amy vyzkouším v praxi. Naháňka pod vedením Viktora Veselého byla výborně připravená. Prošli jsme 4 leče. Zvěře jsme viděli dost. Bohužel se střelili jen dva lončáci a liška. Náháňky se zúčastnila také Blanka Kropáčková s Chaine a samozřejmě i Zuzka Veselá, která měla s sebou kromě své kokřice Nery i stafbulíky Mufa a Flafinu. Akce se mi velmi líbila a Amy myslím byla také velmi spokojená. Bylo by zapotřebí více takových příležitostí, aby se Amy více vychodila. Pracovala pěkně, ale bylo vidět, že jí chybí zkušenosti. Doufám, že teď už se jí bude dostávat více příležitostí k jejich získání.

 

1.1.2012

Nový rok jsme s holkami začali z gruntu. Koncem listopadu se mi povedlo konečně sehnat odpovídající bydlení a koncem prosince jsme se tak mohli nastěhovat. Moc děkuji za pomoc se stěhováním Blance Floriánové a Jardovi Svobodovi, kteří mi pomohli uskutečnit akci "Kulový Blesk". Doufám, že se nám bude na Břevnově, kde jsem se nyní s holkami usídlily líbit a že se nám tu podaří vytvořit domov.

Strašně moc chci poděkovat i Verunce Venclové, která mi poskytla více jak roční azyl a nechala nás u sebe v Horoměřicích. Díky Verunko.