aktualizováno: 23.12.2022 11:06:02 

R I O S   R O S A L I A

2013

 

Neděle 1.prosince 2013

Dnešní den se naše "smečka" rozrostla o přírůstek nejradostnější. Po krátké přípravě se mi ve 3,30 narodil syn Jaroušek s krásnými mírami 3,6kg a 51cm. Nechal na sebe malinko čekat, ale stálo to za to :) Holky tak budou mít teď trochu víc volna, než se jim bude asi líbit.

       

 

Víkend 21.a 22.září 2013

Tento víkend jsem s Bety vyrazila na Memoriál Josefa Brzáka, který se konal u Benátek nad Jizerou. Loni jsem tento memoriál absolvovala s Amy, tak letos jsem se rozhodla zkusit štěstí s Bety. Bohužel příprava neproběhla podle mých představ a tak jsem měla smíšené pocity.

První den, v sobotu 21.září, jsme absolvovali Barvářské zkoušky honičů. Byli jsme rozděleni na dvě skupiny. První skupina absolvovala disicplínu nepobarvenou stopu a druhá drobné disciplíny. Na nepobarvené stopě si Bety vedla velmi dobře. Od rozhodčích byla pochválena za pěknou práci. Bohužel naše nekvalitní příprava se podepsala na drobných poslušnostních dispicplínách. Bety musela být při odložení uvázána a ještě že tak, neboť poodešla. A při vodění jsem zvolila na volno. Tam jsme taky nasekali nějakou tu chybičku. Den jsme tak zakončili ve II.ceně na celkově 4. místě. Musím podotknout, že vodění tentokrát bylo tvrdým oříškem pro mnohé. Bylo totiž skutečně poctivé memoriálové. Žádné tak se nám tady projděte. Ale přesne vytičená trasa přes terénní nerovnosti, spadlý knímek, úzký průchod.

Druhý den, v neděli 22.září, nás čekali barvářské zkoušky. V našem podání se dost podobali sobotnímu výkonu. Barva šla Bety výborně, následování bylo za tři kvůli skočení na nohu po výstřelu. Další drobné disciplíny jako na houpačce. Nahánění výborné s vypíchnutím srnčího a hlasitým naháněním. Vodění by opět mohlo být lepší a na odložení bude potřeba víc jak trochu zapracovat. Do odložení navíc začlo Bety pršet a to opravdu není vůbec nic pro ni. Raději jsem ji uvázala. Opět se zvedla a odešla pod jiný strom, kde méně pršelo. Skončili jsme tak zase ve II.ceně. Celkově jsme obhájili 4-té místo.

Celý víkend byl moc příjemný a i když jsem nebyla nadšená z výkonů, které Bety předvedla, mohla jsem si za ně sama špatnou přípravou. Instinktivní a vrozené vlastnosti má Bety skvělé :)

 

 

Sobota 15.června 2013

Tuto sobotu jsme se vypravili na Slovensko, abych s Amy zkusila štěstí při kontaktním norování. Amy byla přihlášena na Memoriál Františka Vysloužila v Turá Lúka. Obě kola proběhla v sobotu.

První kolo bylo pro Amy velmi úspěšné. Pracovala náruživě a velmi hlasitě. Lišku dotlačila z druhéko kotle do třetího a tam ji vytrvalým hlášením držela do konce určeného času. V závěru se pokusila o chvat. Získala tak I.cenu, 64 bodů, hlásič s pokusem o chvat. Počasí nám však příliš nepřálo, neboť bylo vedro k zalknutí. Ve druhém kole tak byla na většině psů znát únava. Amy se sice snažila, ale její výkon byl o poznání horší. Práce byla vlažnější a méně průrazná. Lišku se jí podařilo zatlačit jen do komína za druhým kotlem. Ve druhém kole tak získala II.cenu, 56 bodů, hlásič.

Jsem na moji holku velmi hrdá. Po tomto výkonu má nárok na titul Norník.

Čtvrtek 6.června 2013

O víkendu (1.června 2013) naše Bety úspěšně absolvovala zkoušky nováčků v bezkontaktním norování. Bez zaváhání tyto zkoušky splnila kromě plného počtu bodů se umístila s rychlostí 12 vteřin na celkově druhém místě. Letos bych ráda s Betýskem zvládla ještě barvářské zkoušky honičů a kdyby štěstí dalo, tak ještě honičské zkoušky.

V úterý jsem také dostala email, že Amy byla přijata na Memoriál Franška Vysloužila, který se koná na Slovensku a jedná se o zkoušky norování. Příští týden tak vyrazíme směr východ. Velmi by mě potěšilo, kdyby Amy tyto zkoušky zvládla absolvovat, je jedno v jaké ceně. Doufám, že se Amy nerozhodne hárat. To by mě moc mrzlo.

 

Pro naše odchovánky :o)

Již bylo aktivované přihlašování na Výcvikový tábor ve Žluticích (okr. Karlovy Vary).

Termín je od 10.srpna do 17. srpna 2013. Pokud budou volná místa, je možné domluvit i jen část týdne.

Prťata se budou socializovat a páníčkové se budou učit vychovávat své mazánky :) Také se zde můžete seznámit se základy loveckého výcviku (nejen jezevčíků) a zjistit, co se jak dělá, jak lovecké zkoušky vypadají, co je na ně potřeba. Prostě samé důležité věci. Samozřejmě zde bude i základní výcvik poslušnosti.

Více info : http://www.loveckyvycvik.cz/web/kalenda-akci.html

V případě dotazů kontaktujte rovnou organizátory: info@loveckyvycvik.cz

 

Čtvrtek 25.dubna 2013

Zítra odchází do nového domova náš Kafíčko a začátkem příštího týdne by měla jako poslední opustit rodný obývák i naše rozmazlenkyně Sugar. Doufám, že se všem štěňátkům bude dařit dobře, budou zdraví a budou svým majitelům a páníčkům dělat jen a jen radost!!

Sobota 20.dubna 2013

Další odchovánek opoustil rodný pelech. Příští týden by měl do nového domova vyrazit i Kafíčko. Doufám, že do té doby se najde nový majitel i pro Brown Sugar, ktará tu zbyla poslední.

 

Poslední hladkosrstá trpasličí fenka hnědá s pálením hledá nový domov.

Krásná, velmi temperamentní, učenlivá, společenská, inteligentní, vyžaduje pozornost, ale za to se odvděčí nehynoucí láskou. Ráda by už měla toho svého páníčka nebo paničku, aby ho mohla začít pořádně cvičit, Sugar je 2x očkovaná, 4x odčervená, tetovaná s průkazem původu. Bude nadšená, pokus s ní páníček (panička) budou dělat nějaké psí sporty, chodit na dlouhé vycházky a nebo zkusí i loveckou kynologii, kterou má princezna v krvi.

Středa 3.dubna 2013

Prckové se rozcházejí do nových domovů. Nynější stav smečky je osm kusů. Dokonce týdne další čtyřka opustí rodný obývák. Štěňátka se celkem činily a tak obsadí skoro celou republiku - Ostrava, Chrudim, Pardubice,... Nejdál se rozhodl vydat pan Cognac Gentleman (synátor paní Amy) - zlákala ho daleká Francie. Doufám, že se prckové budou mít dobře a páníčkové, že budou spokojení.

 

Stále však hledáme nový domov pro tyhle dvě krásky. Jednu trpasličí slečnu a standarní čertici.

Pokud by měl někdo zájem, ať mě neváhá kontaktovat. Slečny jsou k ihned k odběru.

 

VOLNÁ trpasličí fenka hnědá s pálením - žlutý obojek - Brown Sugar Rios Rosalia

 

VOLNÁ fenka standard červená - oranžový obojek - Cosmopolitan Woman Rios Rosalia

Čtvrtek 28. března 2013

Je VOLNÁ poslední  fenka. K odběru od 1.dubna.

Trpasličí fenka hnědá s pálením - žlutá stužka, jméno Brown Suger.


 

Pátek 15. března 2013

Byla zrušena jedna rezevace na fenku z vrhu B - žlutá stužka - Brown Sugar!

Krásná hnědopálená fenka čeká na nové majitele.

Čtvrtek 14. března 2013

Nové hromadné fotky prcků. Rostou jako z vody. Kilo a půl není žádná váha.

Stále jsou volní dva hnědí kluci s pálením, jedna čerená fenka a dva kluci červení.

Béčka - fotogeničtí už od mala :)

Céčka - neposedí to chvíli :)

Pondělí 4. března 2013

Štěňátka nám rostou jako z vody. Většina už má přes jeden kilogram. Betynky prckové jsou krásní puclíci. Amynka má zatím spíše atlety. Oba vrhy už se seznámily s příkrmy. Nejvíce jim chutnají namočené granulky ve vývaru s masíčkem. Zrzkové se už dokonce u misky popraly :o) Také proběhlo zrušení samotek a tak si holky navzájem chodí kontrolovat a krmit štěňata. O víkendu už si i prckové hrály spolu a tvořili dvanáctihlavé valné hromady. Navíc se roztomilých uzlíčků staly "nezbezpečné" piraně! Koušou do všeho, co jim stojí v cestě. Obě maminy tak pomalu začínají vyhledávat klidnější místa, aby si odpočinuly.

Postřehy:

Bumblebee (fialová, hnědý s pálením, JHT) - jídlo je jeho nejoblíbenější činnost, největší štěně z vrhu, bude z něj takový "pan starosta" VOLNÝ

Bublifuk (hnědý, hnědá s pálením, JHT) - stále se zajímá o vše dění okolo, jídlu moc nedá, to zdržuje, raději šmějdí a čenichá v širokém okolí   VOLNÝ

Barakuda (zelená, hnědá s pálením, JHT) - všemu a všem šéfuje, nebojácná, ukecaná, ale i velmi přítulná

Beruška (růžová, hnědá s pálením, JHT) - vrtichvost, jak na ní promluvím, kouká na mě a vrtí ocáskem jak zběsilá, ráda provokuje

Brown Sugar (žlutá, hnědá s pálením, JHT) - klidná, rozvážná, ale jak se nikdo nekouká, tak už sourozencům trhá uši, ráda navštěvuje svoje zrzavé příbuzenstvo

Black Moon (bílá, černý s pálením, JHT) - kliďas, nic ho nerozhází, v klidu si šmejdí, v klidu si hraje, v klidu se nají

 

Cognac Gentleman (červený, červený, JHS) - akční hrdinu, všude musí být, všechno musí vidět, ochutnat, stále někde leze VOLNÝ

Cuba Libre Capitan (zelená, červený, JHS) - srdnatý, byl druhé nejmenší štěně, ale už od prvného dne se dokázal pořádně poprat o cecík, i teď se nenechá od větších sourozenců usurpovat, dokáže si své místo na slunci uhájit VOLNÝ

Cosmopolitan Woman (oranžová, červená, JHS) - nebojí se ničeho, ráda se mazlí, ráda cokoliv ožvejká VOLNÁ

Carolans Honey (černá, červená s příměsí, JHS) - vystrkuje růžky, dokáže se pěkně nahlas ozvat, nebojí se žádné půtky, nejlepší na hraní jsou končetiny sourozenců VOLNÁ

Café Curacao Cavalier (žlutý, červený s příměsí, JHS) - není líný se najíst a vyspat, největší macík, kliďas a pohodář

Campari Lady (vínová, červená, JHS) - hlídá a šmejdí, jak se jí něco nelíbí, ozve se a dost hlasitě

 

Pondělí 18.února 2013

Tak už je to tady :o) Béčka nám o víkendu prokoukly. Někteří ještě mžourají, ale jsou i tací, co na mě doslova civí. Krásně a utěšeně kynou. Půlkila už mají za sebou a úspěšně zdolávají další mety. Dneska si první čtyřka udělala výlet mimo pelech, ale moc se jim to ještě nelíbilo. V sobotu jsem jim zkrátila drápky a dnes jsem je poprvé odčervila. Šlo to celkem lehce, asi proto, že to bylo poprvé. Příště už to tak snadno asi nepůjde :o)

 

U Amy v pelíšku se taky spokojeně přibírá. Polovina vrhu už zdolala půl kila a druhá půlka ho zdolá co nevidět. Rostou do krásy. Co nevidět se jim také začnou rozlepovat očka. V neděli si na střídačku opouštěly pelíšek a sondovaly porodní bednu. Zatím z toho dvakrát nadšení nebyly. Přeci jen, tam chyběl ten mámin cecík :o)

 

Pár foteček našich nových kukadel

Úterý 12.února 2013

Aktualizace fotografie Štěňat Béček i Céček :) Ale jelikož můj foťáček bude muset k panu doktorovi, budou teď fotečky trošičku sporadické. Jinak Céčka už mají také svá jména :))

Dovolte, abych vám představila vrh C Rios Rosalia :))

Cognac Gentleman - kluk jak buk                           Café Curacao Cavalier - chlap jak hora

 

Campari Lady - křehká kráska                            Cosmopolitan Woman - ženská jedna ukecaná

 

Carolans Honey - bude to slečna mazlivá                  Cuba Libre Capitan - drobný klučík s velkým srdcem

 

Čtvrtek 7. února 2013

Dnes se Amy Rios Rosalia narodily krásná štěňátka. Tři kluci a tři holky. Zájemci o štěňátka mě mohou kontaktovat! Čtyři prckové jsou červení, jedna fenka a jeden pes jsou červení s příměsí černé.Fotky ve Fotogalerii - Štěňata Céčka. Bližší info v sekci Odchovy - C - Amy.

Aktualizace fotogalerie, odchovů (B - Amy) a sekce štěňata.

Středa 6. února 2013

Prckové z Béčkového vrhu rostou jako z vody. První štěně překonalo 300g a byla to zelená (Baracuda).

Další dobrou zprávou je, že všechny tři holčičiky jsou již zadané.

 

Volní jsou však tihle tři krasavci - pokud máte zájem o jednoho z nich, neváhejte mě kontaktovat! Velmi nadějné spojení jak exteriérově, pracovně i povahově!

Aktualizovala jsem sekci Fotogalerie - Vrh Béčka.

Sobora 2. února 2013

Na Hromnice přivedla Betynka (Alfabeta Vives Bohemia) na svět šest krásných uzlíčků - 3 fenky hnědé s pálením, 2 psi hnědí s pálením a 1 pes černý s pálením. Porod proběhla bez komplikací, za 2,5hodiny už byla celá smečka na světě. Bety se o štěňátka vzorně stará a já doufám, že z nich vyrostou krásní, silní, šikovní a radostní psíci.

Více podrobností v sekci Odchovy: B - Alfabeta

Pátek 1. února 2013

Pár fotografií z 58.dne březosti holek. U Bety to vypadá, že by o víkendu mohla začít rodit. Je už celá otrávená, že přes ten svůj pupík není schopná vyskočit na postel a musí se tak spokojit s pelechem na zemi. Amy si své těhotenství dost užívá. Vypadá spokojeně a při venčení je plná elánu.

Pózování s pupíčky...

Amynky bydlení v obýváku....                                                                         ..... Betynky bydleníčko v ložnici.

Jedna profilovka Amy    58.den                                                                  Jedna profilovka Bety  58.den

Středa 30. ledna 2013

Dnes mají obě holky 57.den březosti. Už je to pomaličku na spadnutí a štěňátka tam můžu očekávat každým dnem. V pátek dám fotečky, jak se holky změnily. Jsou z nich takový vorvani. Amy skoro neopouští svoji porodní bednu, jen na venčení. Bety se v porodní ohrádce moc nelíbí, páč tam je málo peřin a dek. A to ještě neví, že v ní bude trávit minimálně 14 dní skoro v kuse :-P

Další radostná zpráva nás čekala na stránkách KCHJ (Klub chovatelů jezevčíků). Byly zde vyvěšeny výsledky Klubového pracovního poháru za rok 2012. Výsledky jsou následující:

Amy Rios Rosalia za hladkosrsté standardní jezevčíky na 4.místě

Alfabeta Vives Bohemia získala za trpasličí hladkosrsté 2.místo - Knight Rider Onyx Moravia (otec štěňátek) skončil na 1.místě

Jsem na obě holky moc pyšná!! Jsou to moje šikulky!

Pondělí 28. ledna 2013

Obě holky byly tak šikovné, že se dostaly do klubového zpravodaje Jezevčík 1/2013. A Bety je hned pod článkem svého ženichem a otce štěňátek :o)

 

Neděle 27. ledna 2013

Doma u rodičů mě čekalo milé překvapení. Z OMS Sokolov mi zaslali opravu res.CACT na CACT z lesních zkoušek pro Alfabeta Vives Bohemia :o)

V letošním roce tak stačí Bety získat jednoho CACTíka a bude mít nárok na Šampioóna práce!

    

Neděle 20. ledna 2013

Tak tu máme 47. den březosti. Holky už se kulatí. Amy má 9kg a Bety 7kg. Při spaní už začínají pěkně chrápat. Také jsme dnes zprovoznili porodní ohrádky, aby si holky začaly zvykat na separaci. Amy se to líbí, je spokojená a hlídá si svoje území, ale Bety by nejraději stále okupovala postel.

Amy Rios Rosalia                                                                                       Alfabeta Vives Bohemia

 

V ohrádkách je dost prostoru i až začnou štěňata lézt.                           A dají se i zavřít, aby nemohla vylézt :o)

Aby holkám neklouzaly tlapky, tak mají protizkluzovou úpravu :)

Neděle 13. ledna 2013

Pár foteček ze 40-tého dne březosti. Holky už to nezapřou, že se nám kulatí :o)

Amy už má 8,7kg a Bety 6,8kg.

 

Pondělí 7. ledna 2013

Tak se holky začaly pěkně kulatit. Dnes je 35 den od nakrytí. Pupíčky se jim začínají "přifukovat". Začátkem února se tam můžeme těšit na nadílku různobarevných uzlíčků. Obě budoucí maminky jsou v kondici, neuvěřitelně nenažrané a velmi zlenivěly :o) Zájemci o štěňátka se již mohout začít hlásit. Myslím, že obě spojení jsou  exteriérově, pracovně i povahově velmi nadějná. Bližší informace naleznete v sekci Štěňata, posekce Plánované krytí.

Hladkosrstý standard                                          Hladkosrstý trpasličí

Amy Rios Rosalia x Conny ze Zábřežské Olšiny            Alfabeta Vives Bohemia x Knight Rider Onyx Moravia